L’auge dels populismes d’extrema dreta i la pèrdua d’influència dels mitjans de comunicació occidentals

L’actualitat política està sent fortament marcada per la popularització dels moviments crítics amb el neoliberalisme i la globalització. May, Trump, LePen o Wilders han estat els grans beneficiats del descontenament general dels ciutadans, que han trobat en l’extremisme una manera de reivindicar-se. Darrere aquest auge del populisme o, més ben dit, dels moviments socials antiestablishment, hi ha la crisi econòmica -i social i cultural, per què no dir-ho- que ofega la major part dels ciutadans. A més, també s’hi amaga una desil·lusió generalitzada cap a la classe política i la corrupció; i, en relació, una pèrdua de credibilitat cap als mitjans de comunicació. Això és culpa, en gran part, dels poders fàctics alineats amb els grans grups industrials.

Les preguntes més freqüents, però, són el com i el per què aquests moviments antiestablishment han arribat al poder -o tenen possibilitats d’arribar-hi- si, segons l’imaginari col·lectiu i l’agenda pública dels mitjans de comunicació, ‘tothom’ rebutja aquesta política i ideologia. Podríem parlar de l’espiral del silenci si ens centressim en el boca-orella, en les tendències socials de base. Però el que ha fallat als Estats Units, a Holanda, a Gran Bretanya i, probablement, fallarà a França, és el periodisme. El periodisme real, que s’ha barrejat tant amb la política neoliberal, que ja no es reconeix ni a si mateix com a watchdog. El quart poder ha esdevingut un aliat de la vella política, dels interessos econòmics.

7594_rtx21pwb
Manifestació de l’extrema dreta alemanya, 2016.

Totes les notícies que sentim, per exemple, sobre Trump són negatives (vegi un exemple/ exemple/ exemple); el frame dels mass media és molt acusat. Cada dia ens bombardegen amb novetats sobre el nou president republicà; ens venen la misogínia (vegi un exemple/ exemple) i el racisme (vegi un exemple). I, tot i ser necessària la denúncia contra les opinions que atempten contra la dignitat humana -especialment en el mercat lliure d’idees sobre el que es basa els EUA-, l’excès de crítica repercuteix negativament en el que inicialment es vol aconseguir: que l’opinió pública segueixi votant els partits de la vella política i rebutgi els malanomenats populismes de l’extrema dreta. Però els mitjans només obeeixen al neoliberalisme, que ha començat una croada contra aquests grups i corrents ideològics, i no només pel fet de ser extremistes, sinó per por a perdre els privilegis i poder que tenen.

Exemples de notícies sobre la política europea:

I tot i això, l’antiestablishment s’ha imposat en les votacions generals de diversos estats occidentals. I ens podríem preguntar si els mass media han perdut la influència sobre la societat i l’opinió pública. El cas és que un conjunt de factors s’han unit per desembocar en la situació actual. D’una banda, la població necessita culpabilitzar a algú de les restriccions i retallades recents, i els governants en són els causants. A més, la mala valoració -merescuda- que té el periodisme actual ha promogut que les persones busquin la informació a internet, a l’abast de tothom, a través del qual han arribat a simpatitzar amb els programes polítics de l’extrema dreta. I això, sense tenir en compte el nacionalisme, la por i xenofòbia, i d’altres variables que han promogut l’auge d’aquest tipus de política.

Així doncs, responent a la pregunta, no és que els mitjans de comunicació hagin perdut influència -que en part sí-, sinó que no s’han embrutat les mans ni s’han interessat per les opinions reals de la població. No han representat la societat en general, sinó la petita part que els interessava. El gran problema és que això ha anat en contra seva: ha augmentat el descontentament cap al periodisme. I és que ha oblidat les seves funcions i ha esdevingut un aliat del neoliberalisme i de les classes governants.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s