El tractament de les notícies sobre l’Àfrica subsahariana als mitjans de comunicació occidentals

Que Occident hagi esdevingut un imperi global i que la modernitat europea sigui el paradigma de vida i de sistema polític, econòmic i social no és res que ens vingui de nou. Tot i això, aquest fet ha contribuït a un oblit sistemàtic de totes les zones que no pertanyen a l’ull del món. Els mitjans de comunicació, més enllà del criteri de proximitat, han contribuït a la invisibilització de totes les formes de vida i sistemes que no es corresponen amb la normativitat occidental.

Kapuściński va dir “Àfrica no existeix”. I, realment, no existeix. Ens referim a una regió heterogènia com si es tractés d’un ens, d’un tot, sense qüestionar-nos la simplicitat del terme. La cobertura mediàtica de l’Àfrica subsahariana és pràcticament nul·la; només existeix com a diferent, desigual i desconnectada. Això no només succeeix amb el continent oblidat, sinó també a Amèrica del sud i el Sud-est asiàtic. Els mitjans de comunicació occidentals tracten les zones perifèriques, que no formen part de l’imperi global, des d’un punt de vista de superioritat i amb llunyania. Com a creadors de l’imaginari col·lectiu, perpetuen una relació de desigualtat entre les diverses regions del món.

La tribalitat i l’Àfrica negra: la perpetuació del racisme

Les notícies sobre Àfrica són escasses, i en la majoria dels casos analitzen la perspectiva de la desconnexió amb la resta del món (vegi un exemple / exemple). A més a més, els mitjans de comunicació reforcen els estereotips contemporanis arrelats a l’imaginari col·lectiu. Per una banda, presenten Àfrica com una regió primitiva, subdesenvolupada i necessitada d’ajuda. Està situada en un Tercer Món que pels mitjans de comunicació és poc més que un lloc de desastres polítics, l’escenari de conflictes reduïts a un enfrontament de caràcter tribal (vegi un exemple / exemple / exemple).

analisi
Campament de refugiats a Sudán del sud. Reuters.

L’anomenada fixació tribal, teoritzada per William Artis (1970), analitza aquest fet, que consisteix a tractar els conflictes africans com a rivalitats primitives amb un comportament que està molt allunyat dels problemes sociopolítics actuals i les seves complexitats. En presentar un conflicte com una disputa tribal, el deshumanitzem i contribuïm a fer que el lector no percebi la complexitat d’aquest, i no conegui els interessos dels diferents actors ni les implicacions occidentals.

A més a més, hi ha també termes reservats només per Àfrica, com el concepte del primitivisme (vegi un exemple) i les lluites ètniques (vegi un exemple). En utilitzar aquestes paraules, repetides fins a la sacietat en les notícies, s’incideix en el fet que la confrontació és prehistòrica, entre subjectes o actors que són l’antítesi de la modernitat, representada per Occident. Per tant, en presentar a les notícies uns pobles que mantenen pràctiques tribals i es barallen per motius de caràcter comunitari, els mitjans poden mantenir la representació de l’Àfrica com un continent primitiu, endarrerit, necessitat de l’ajuda occidental, desorganitzat, incapaç de superar atavismes. D’aquesta manera també es pot mitigar la responsabilitat occidental (vegi un exemple); del passat, a través del colonialisme, i de l’actualitat, mitjançant les ingerències en les polítiques socials i econòmiques dels diversos països africans.

D’altra banda, l’ús del concepte Àfrica negra (vegi un exemple) per referir-nos a l’Àfrica subsahariana, contribueix a perpetuar l’imaginari racista i a concebre aquest continent com l’hàbitat de les persones negres, i, en conseqüència, l’inferiorització de totes les persones de pell fosca.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s